lördag 31 januari 2015

Twitter Fiction

Twitter Fiction är, precis som det låter, väldigt korta berättelser. En berättelse på 140 tecken. Att skriva kort är en konst, att trots det lilla utrymmet, få fram en känsla och en händelse. Twitter Fiction är i mina ögon användbart i all språkundervisning.
Eller varför inte försöka sammanfatta historiska eller nutida händelser på 140 tecken?

Dessa instruktioner bygger på flash fiction från The Guardian vilka jag fritt översatt och anpassat till svenska. Vill du hellre ha instruktionerna på pdf hittar du dem här.


1. Börja i mitten
I detta mycket begränsade format har du inte tid för att skapa scener och bygga karaktärer.

2. Använd inte för många tecken
Du kommer inte ha tid att beskriva dina karaktärer när du skriver twitter fiction. Även ett namn kanske inte är användbara i en mikro-berättelse om det inte förmedlar en hel del ytterligare information till berättelsen eller sparar ord på annat sätt.

3. Se till att slutet inte är i slutet
I mikro-fiction finns det en risk att mycket av engagemang med berättelsen sker när läsaren har slutat läsa. För att undvika detta, placera upplösningen i mitten av berättelsen för att överväga situationen tillsammans med berättaren, och fundera vidare på besluten hans karaktärer har tagit efter det att orden tar slut. Ge oss därför nästan all information vi behöver i de första orden, för att ta oss på en resa under ytan.

4. Låt de sista orden eka kvar
Det sista ordet bör lämna läsaren med något som kommer att fortsätta att ljuda efter berättelsen är klar. Det bör inte slutföra berättelsen utan snarare ta oss in i en ny plats; en plats där vi kan fortsätta att tänka på idéerna i historien och undrar vad det hela betydde. 

5. Skriv långt, korta sedan ner

Skriv en berättelse, se utbyggda karaktärer och händelser framför dig. Plocka sedan ut nyckelorden, punkterna som är väsentliga. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar