måndag 25 november 2013

Bokstavsfilmer

När det är dags för eleverna som arbetar med WtR (write to read, att skriva sig till läsning) finns det en del mycket fina filmer för eleverna att inspireras och hjälpas av på youtube.

Anki Demred Klinga har gjort filmer med hennes klass och även listat några superbra tips på deras blogg.
Kolla in den här superfilmen som handlar om "de höga bokstäverna":


Här hittar du resten av Ankis filmer.

På youtbe-kanalen Tips från Tellus finns Rebbelbergaskolans fina bokstavsbilder, här är ett exempel:Jennie Alm skriver följande om deras filmer:Har du ännu fler tips? Skriv gärna i kommentarsfältet så lägger jag till!

I vissa fall är det faktiskt så att guldgruvor växer på träd! 


fredag 22 november 2013

Fler digitala adventskalendrar

Jag har gjort en WtR-inspirerad adventskalender, men innan jag gjorde den kollade jag runt på utbudet av redan befintliga adventskalendrar och det var inte lite jag hittade! Detta är ett axplock:

Camilla Askebäck Diaz har gjort den kalendern som jag i min tur inspirerades av! I år har hon använt ett nytt verktyg för att skapa en ny adventskalender: Tinglink. Kolla in!

Peter Lindström som fick Ingvar Lindqvistpriset i NO 2011 gjorde en adventskalender förra året som fortfarande finns kvar och går superbra att använda:
http://www.vetenskaparna.se/2012/

Lunds tekniska högskola har gjort en adventskalender med experiment.
"Varje dag öppnas en lucka i julkalendern, från den 1 december och fram till julafton. Under varje lucka finns ett videoklipp med ett experiment. Du kan alltid titta tillbaka på ett experiment!"
http://www2.lth.se/julkalender/2011/

Unga faktas julkalender med pyssel:
http://www.ungafakta.se/julkalender/

Adventskalender med komplimanger:
"Den här adventskalendern är eleverna med och gör tillsammans (utan att de själva vet om det) och alla elever i klassen ger något positivt ickemateriellt till de andra i klassen i form av ”luckor”(rullar/kuvert) i kalendern. "
http://lektion.se/lessons/lesson.php?id=1794

Har ni fler förslag? Fyll gärna på med era förslag i kommentarsfältet nedan!

söndag 17 november 2013

WtR-inspirerad qr-kodsadventskalender

Jag har snickrat ihop en qr-kodsadventskalender för våra WtR-klasser. Den innehåller både finmotorik (sax, pennor och pyssel) och bokstavs- och ordpyssel att göra på ipaden.

Här finns den om du vill använda:

Ho ho ho! 


fredag 8 november 2013

Livet i bokstavslandet

Hörrni, nu har det kommit en grej ni bara inte får missa: Livet i Bokstavslandet”, 2013 år variant på ”Fem myror är fler än fyra elefanter”.

Precis som "Fem myror" så riktar sig programmet till bokstavsnyfikna barn som är på väg att lära sig läsa. Serien består av 16 program (á 15 minuter) med en eller två bokstäver per program.
Här kommer ett exempel: Ordförrådet, där man kan låna ord eller lämna in ord man inte vill ha längre.Följande går att läsa på ur.se:
"Livet i bokstavslandet innehåller både enkla moment som alla hänger med på och svårare saker som blir något att bita i för dem som redan kan läsa.  (...) 
På UR.se kommer det finnas övningar och tips på hur du kan använda programmen i klassrummet. På samma sida hittar du även det pedagogiska webbspelet ABC-raketen som ska stötta barnens läsinlärning. Spelet är även anpassat för surfplatta och smartphone."
Kolla in på en gång!

söndag 3 november 2013

Uppgift 1 å 2 i #digiskol

Här är jag: Ida Söderman.
Jag har varit lärare i drygt tio år och har svenska som andraspråk och svenska. Mitt liv i skolan har alltid kretsat kring språk och digital teknik och jag brinner för alla elevers rätt att överträffa sig själva. Jag har i rollen som IT-pedagog fått förmånen att även arbeta med pedagoger från förskolan och upp till år 9.

Nu hittar ni mig på Futuraskolan där arbetar jag som utvecklingsledare med IKT och språkutveckling. Futuraskolan arbetar för att vara den bästa språngbrädan för framtida världsmedborgare. Denna språngbräda rymmer betydligt mycket mer än teknik och det är så jag vill se på skolan och lärande.

Jahapp. Och så var det det här med personligt mål med #digiskol. Eller ska vi kalla det vm i velande? Fram och tillbaka gick mina funderingar, men jag hittade aldrig riktigt rätt. Sen plötsligt skrev Camilla ett inlägg på Skollyftets facebooksida:


Och där var det slutvelat! Så! Script i Google Drive ska det bli, för hela slanten! Och språkutveckling såklart!

Min fråga:
Vilka funktioner kan jag få till genom att arbeta med script i google drive för att arbeta med eleverna och deras språkutveckling? 

Script i Google Drive + Språkutveckling = #digiskol